Vi var dygtige til SCM, men har sovet i timen …

Vi var dygtige til SCM, men har sovet i timen …

– Kan Danmark igen blive bedst til SCM?

Af Per Steen Jensen, CEO, ADDvision a/s

Med internettet i hånden har køberne ændret adfærd og er blevet så proaktive, at salgsprocessen har forandret sig. Problemet er blot, at lagerstyringsprocesserne halter bagefter og lageret nu er blevet flaskehalsen. Se rådene til, hvordan vi kommer ind i kampen.

Danmark er ét af de lande med størst udbredelse af pc’er og netværk – i alle aldersgrupper. Vi er også kendt verden over for vores flid og effektivitet. Så grundlaget for at være blandt de allerbedste til lagerstyring, eller SCM, er til stede.

Men på SCM.dk kunne vi den 1. juli 2014 skyde sommerferien i gang med den forstemmende besked, at vi er faldet 11 pladser nedad på listen over verdens bedste logistiklande – nu ligger vi som nr. 17 ud af 160 lande. En professor vurderer, at Told & Skats hjemmesider driller virksomhederne alvorligt, og at der i øvrigt mangler mellemlange danske logistikuddannelser.

Det modsiges af flere kommentarer på siden – altså det med de manglende uddannelsesmuligheder. Og den 4. september 2014 får 2 dygtige grupper fra CBS tildelt priser for de bedste SCM-afhandlinger, der måske giver en indikation om, hvor vi skal kigge efter den dygtighed, der igen skal bringe Danmark i en førerposition på området.

De studerende skriver nemlig om dels “EET Group – Spare Parts Classification and Forecasting”, hvor prismodtagerne roses for at skaffe virksomheden en reduktion af lagerkapitalen med 60% og forbedre virksomhedens leveringsevne ved hjælp af matematiske metoder og finansielle analyser.

De andre prismodtagere har bearbejdet “Inventory Management Concept at DanSensor”, hvor der er etableret ny strategi og ledelsesmodel for vareflowet med en 40 procents reduktion af varelagrene samt øget kundeservice som resultat.

Begge prismodtagere har med styringssystemer skabt relevans og nytte for enhver dansk virksomhed, der har supply chain på agendaen, og som vil forbedre produktivitet og kundeservice.

Er de studerende fra nogle af listens allerbedste lande så lysår foran de danske læreanstalters produkter? Nej, faktisk ikke. De skriver f.eks. om „Agent Based Simulation Approach to Assess Supply Chain Complexity and its Impact on Performance.” Altså er vores viden, især fra de nye generationer, fint med i kapløbet.

Og er Told og Skats hjemmesider virkelig så problematiske?

Jeg tror, problemet ligger et helt andet sted. Jeg tror, at det snarere er virksomhedernes fokus, det er galt med.

Højt lønniveau udløste dansk SCM-ekspertise…

I Danmark har vi længe været meget dygtige til SCM, når vi sammenlignede os med andre af verdens lande. Det skyldes blandt andet, at vi tidligt måtte håndtere den udfordring, at vores produktionsomkostninger var store. Al vores kreativitet, innovation og effektivitet blev opvejet af vores høje danske lønniveau. Ude i virksomhederne flyttede man produktionen til Asien eller Østeuropa, og så måtte man tænke supply chain godt igennem for at holde omkostningerne i ave og konkurrere på pris og fleksibilitet. Der var et klart krav om at styre og have styr på forsyningskæden, og det HAR vi været rigtigt dygtige til tidligere.

Men markedet har overhalet os, og vi har hvilet en anelse på laurbærrene. Måske sovet lidt i timen? SCM handler ikke længere kun om at skære omkostningerne i bund. Der er langt højere krav om levering af varer både hurtigt og til tiden, der skal være kortest mulig tid fra vareproduktion til kundens hoveddør.

Et ændret købsmønster – en ny salgsproces

Vi danskere har for længe tænkt traditionelt og mange gør det stadig. Vi bruger endnu hovedparten af budgettet på Salg og Marketing, og meget lidt på processtyring og monitorering. Det er derfor, at vi rasler ned på listen over lagerstyringsdygtighed.
Der ses stadig traditionelle firmaer, der bestiller containere fra Kina og får dem fragtet til Danmark. Så pakker de det hele om og sender varerne til f. eks. Frankrig. Det er der 2 store problemer med:

  1. Folk vil ikke vente på deres varer. Folk – forbrugere og forhandlere – hverken vil eller kan købe så store portioner ad gangen.
  2. Kineserne har heldigvis fået bedre velfærd i deres vækstsamfund, men det betyder, at priserne på produktion i Kina er steget. Vi har ikke udviklet vores fleksibilitet og agilitet – det tager stadig 2 måneder af få varerne hjem fra Kina. Jeg ser, at flere virksomheder flytter produktionen meget tættere på Danmark og i stedet sætter spot på distributionsdelen af kæden, og det er et skridt i den rigtige retning.

Vi skal blive klare over, at markedet har ændret sig – at køberne er blevet “searchers” – og 9 ud af 10 B2B-handler starter med en søgning på nettet, så sælgerne nu først bliver bragt i spil ca. 60% inde i købsprocessen. Fragtrater og -muligheder skifter hele tiden. Du skal kunne levere mange varer til mange typer af modtagere på mange forskellige måder – og du skal i øvrigt overvåge handlinger og feedback.

Omkostningerne skal naturligvis stadig være i bund. Vi kan slet ikke tillade os at operere med den samme lagerbinding som tidligere. Påvirkningen af den enorme økonomiske krise må ikke undervurderes. Som virksomhed skal man tænke ud af kassen, tænke anderledes end før – for at kunne udtænke og udnytte de nye muligheder.

Danmarks stærke IT-position bliver redningen

Det eneste sted, vi kan imødekomme markedssituationen, er ved at kigge på og justere i forsyningskæden. Lige fra hvor og hvordan varen produceres og hele forløbet ud til kunden. Og tilbage igen.

Kravene til succes er ikke ukendte. Er du handelsvirksomhed, skal du være fleksibel, leveringsdygtig og tilbyde lave priser. Det kan du kun, hvis din virksomheds motor er trimmet og tilpasset markedets behov.

Her er faktisk et område, hvor Danmark kunne indhente de andres forspring: Vi er meget langt fremme IT-mæssigt, for nu at komme tilbage til starten på dette indspark. FN og International
Telecommunication Union har den 23/9 offentliggjort en rapport om bredbånd, der endnu en gang viser, at Danmark har teknologisk førertrøje på.

Den stærke position skal vi bruge til at skærpe os på SCM-området. En nu omskiftelig disciplin, der kan sammenlignes med de kendte tallerkner på pinde: der skal hele tiden geares i forhold til myriader af markedsvilkår, som ændrer sig hele tiden. Her kan kun teknologien holde styr på samtlige parametre. Har du ikke overblikket? Så kan du ikke spotte, hvornår ændringerne begynder, så du kan reagere. Du mister dine danske kunder til udenlandske virksomheder, som HAR forstået paradigmeskiftet.

Så brug den teknologiske verden og styringssystemerne til at indhente priser, bekræftelser og til at planlægge. Til at overvåge. Til at optimere. Til at få indsigt og finde nye muligheder. Og til igen at blive bedst til SCM.

Top
Per ADDvision - Komplette IT-løsninger
Skriv til os og vi vender tilbage til dig inden for kort tid.
Fjernsupport ADDvision - never give up!
Kontakt os og vil vil vende tilbage så hurtigt vi kan. Med venlig hilsen, ADDvison support team
Send
Send
Send